Verhuizen naar Suriname: Een gids voor nieuwkomers

Gepubliceerd door Kim - Interwens op

Historie-Frederiksdorp

Verhuizen naar een nieuw land is super spannend, zeker als het Suriname is! De cultuur, de mensen en de unieke mix van invloeden maken Suriname tot een geweldige plek om te wonen. Maar hoe zorg je ervoor dat je je snel thuis voelt? Verhuizen naar Suriname: Een gids voor nieuwkomers

Het is logisch dat dit een belemmering kan zijn om niet naar Suriname te verhuizen. Maar dat is echt niet nodig. Om je wat handvatten te geven zijn hier alvast wat tips om je integratie in Suriname te versnellen en volop van je nieuwe avontuur te genieten.

Emigreren naar Suriname gids voor potentiële emigranten

Leer de taal; Sranantongo!

Taal en communicatie: Leer de lokale taal. Een van de snelste manieren om je thuis te voelen is door de taal te leren. In Suriname spreken ze Nederlands, maar Sranantongo is ook heel populair in dagelijkse gesprekken. Door deze taal te leren, kun je makkelijker kletsen met de locals.

Sociale netwerken: Maak nieuwe vrienden. Sluit je aan bij lokale clubs en verenigingen. Of je nu van sporten houdt, een hobby hebt, of gewoon graag nieuwe mensen ontmoet, er is altijd wel iets voor jou. Vrijwilligerswerk is ook een top manier om betrokken te raken bij de gemeenschap en tegelijkertijd iets goeds te doen. En een bijkomstig voordeel is dat je vanzelf de taal goed leert! Ga naar de markt en koop daar de lokale producten en vraag de verkoper hoe je het het beste kan klaarmaken.

De Kwattamarkt, formeel Stg. S. Kisoensingh Landbouwmarkt Kwatta, is een overdekte markt in Paramaribo, Suriname.

Werk en professionele netwerken: Vrienden op de werkvloer. Een goed professioneel netwerk helpt je om je sneller thuis te voelen. Maak vrienden op je werk, doe mee aan sociale activiteiten en sluit je aan bij professionele organisaties. Dit kan je carrière helpen én je sociale kring vergroten.

Vind jouw ideale plek

Woonomgeving en gemeenschap: Vind je plek. Kies een woonplek die bij je past. Wonen in een buurt met een mix van locals en andere expats kan helpen om sneller contacten te leggen. Maak kennis met je buren, nodig ze uit om samen een “Djogo” te drinken en bouw een goede relatie op. Zij kunnen je helpen je weg te vinden en je kennis laten maken met lokale tradities.

hindoe-cultuur-cermonie

Maar ook in het buitengebied is het goed en erg leuk om je naaste buren of buurtgenoten te leren kennen. Vraag aan je buurvrouw, of buurman, om je te helpen met het koken van typische Surinaamse gerechten en lokale producten. Ik weet zeker weten dat ze dat willen want Surinamers zijn gek op lekker eten!

Begrip en respect voor de cultuur: Dompel Jezelf Onder. Leer zoveel mogelijk over de Surinaamse cultuur, geschiedenis en gewoonten.

Lees boeken, kijk documentaires en praat met de lokale bevolking. Eet het lokale eten! Surinaamse gerechten zijn heerlijk en een leuke manier om de cultuur te ontdekken en mensen te ontmoeten.

Gebruik van technologie: Vind je weg online. Gebruik sociale media en expat-forums om in contact te komen met andere nieuwkomers. Lokale apps en websites helpen je om evenementen te vinden, diensten te ontdekken en op de hoogte te blijven van wat er in de gemeenschap gebeurt.

Jij en je gezin samen verhuizen naar Suriname

Onderwijs en familiezaken: Betrek je gezin. Heb je kinderen? Schrijf ze in op lokale scholen en (sport) verenigingen. Hierdoor maken zij sneller vrienden voelen zij zich snel thuis in Suriname. Doe mee aan schoolactiviteiten en kom in contact met andere ouders en breidt zo je netwerk uit.

  Geduld en openheid: Geef het tijd. Integreren kost tijd. Wees geduldig met jezelf en de mensen om je heen terwijl je je aanpast. Sta open voor nieuwe ervaringen en benader elke situatie met een nieuwsgierige en positieve houding hierdoor creer je ook begrip en interesse bij de ander voor jezelf.

  Blijf gezond!

  Gezondheid en welzijn: Zorg goed voor jezelf. Zorg dat je regelmatig beweegt, gezond eet en lekker ontspant hierdoor blijf je fysiek en mentaal gezond en een gezonde levensstijl helpt je om je beter aan te passen aan je nieuwe omgeving.

  Professionele hulp: Vraag om hulp. Lukt het je ondanks de tips niet om goed te integreren of vind je het moeilijk om op nieuwe situaties af te stappen, schroom dan niet om hulp te vragen. Overweeg het inhuren van een consultant of gebruik te maken van diensten die gespecialiseerd zijn in het helpen van nieuwkomers. Deze professionals geven je waardevolle tips en begeleiding om je integratieproces te versnellen.

  Verhuizen naar Suriname? Doen!

  Volg de tips en voel je je sneller thuis in Suriname. Door een goede integratie bouw je een rijkere, meer bevredigende ervaring op in je nieuwe thuis.

  cultuur-gezegend

  Suriname heeft zoveel te bieden en door actief bezig te zijn met je integratie, word je snel deel van deze geweldige gemeenschap. Veel succes met je nieuwe avontuur en je nieuwe leven in Suriname.

  Emigreren naar Suriname gids voor potentiële emigranten

  Categorieën: EmigrerenWonen